KASIH DIPAUT


I made this widget at MyFlashFetish.com.

AL-QURAN

AS-SUNNAH

ZIKRULLAH

Zikrullah
KETENANGANAssalamualaikum w.b.t. kepada semua teman, sahabat handai dan juga seluruh pembaca yang sudi membaca blog ini. Tajuk yang ingin saya bawa kali ini juga seperti post-post yang terdahulu iaitu berkaitan dengan ketenangan. Di sini, saya hanya ingin berkongsi maklumat yang telah saya dapat daripada teknologi canggih masa kini iaitu internet.


Ketenangan boleh didefinisikan dengan suatu keadaan seseorang individu yang selesa, lega, dan juga berasa bebas daripada sebarang tekanan. Seseorang yang tenang selalunya mampu berfikir secara matang dan mampu menghasilkan pendapat dan keputusan yang berkualiti. Secara sosiologikal, setiap ketenangan sebenarnya berlaku apabila akal fikiran mampu mengawal perasaan dan tingkah lakusi pelakunya. Ia boleh mewujudkan suasana yang selesa, tanpa paksaan dan tekanan yang hadir secara tiba-tiba.Menurut ( http://www.infosihat.gov.my/penyakit/Remaja/KETENANGAN.pdf ), simptom-simptom ketenangan yang berlaku dalam diri seseorang boleh dilihat dari segi beberapa indikator :


1. Degupan jantung pada kadar biasa


2. Pernafasan mudah dan selesa


3. Tiada ketegangan otot


4. Fikiran bebas dari segala kerisauan


5. Selesa tubuh badanIndikator-indikatr itu semua boleh dikenal pasti dalam diri anda sekali. Ia tidak mustahil selagi kita bergelar manusia. Seterusnya, ketenangan yang boleh dikecapi oleh seseorang individu itu mampu memberikan kebaikan kepada dirinya, masyarakat serta keluarga. Antaranya ialah :

1. Mudah berasa gembira


2. Bebas dari tekanan, runsing dan marah


3. Dapat tidur dengan nyenyak


4. Fikiran lebih rasional

5. Mudah menghadapi sebarang kesukaran


6. Mudah menyelesaikan sebarang masalah


Jadi, ketenangan sebenarnya satu situasi yang sangat penting bagi kita yang bergelar manusia ini. Ia bukan sekadar mampu membawa kebaikan di dalam diri, tetapi juga di dalam keluarga, masyarakat, komuniti bangsa dan seterusnya negara.


Post kali ini saya tidak ingin untuk menulis panjang kerana ia hanya akan membuatkan diri pembaca akan mulai mengantuk dan tidak kurang juga yang tidak berminat untuk membaca.Sekian sahaja dari saya sebagai perkongsian,

Wallahualam...


SEUNGGAS

Labels: | edit post
0 Responses
Related Posts with Thumbnails

BICARA UMMAH

Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

IKLAN

 • PEMBUKA BICARA

  ISLAMIC TIME

  PICTURE

  PICTURE
  "ILMU PESAKA ABADI"

  SEARCH

  MUTIARA KATA

  SETIAP YANG BERLAKU ADA HIKMAH. MANUSIA PERLU SEDAR, SETIAP YANG BERLAKU ADA RAHSIA DISEBALIKNYA. DAN ALLAH MAHA MENGETAHUI TENTANG APA YANG TERBAIK UNTUK KITA YANG HANYA MEMOHON DAN BERSERAH PADA-NYA. SEMOGA MENDAPAT KEBERKATAN DAN KEREDHAAN DALAM SETIAP LANGKAH YANG KITA BUAT. INSYA-ALLAH, HIDUP KITA AKAN TENANG...

  ABOUT ME

  My photo
  UKM, BANGI, Malaysia
  I MUST BE WHAT I THINK AND I MUST THINK WHAT I MUST BE. I ALSO MUST BE A SUCCESSFUL PERSON AND GET HAPPINESS IN MY LIFE. SO THAT, MY LIFE ARE BECOME INTERESTING WITH COLOURFUL LIFE.

  MAP LOCATION

  KARYA

  NAMAKU

  MOHD NUR SYUFAAT
  MMesra
  OOportunis
  HHarum
  DDinamik
  NNaif
  UUntung
  RRamah
  SSuci
  YYakin
  UUlung
  FFleksibel
  AAmanah
  AAlim
  TTulus
  Apa ada pada nama?

  iklan@SYUFAATISME